AnnonsElva utländska spelare på marknaden – som skulle färga i SHL


15 september

Sportcheferna i SHL vittnar om en blek och svår marknad. 

I dag listar Mattias Persson, reporter & krönikör, på HockeyNews.se, elva utländska spelare som är lediga och han tror skulle färga i SHL. 


Annons

Det har blivit dags att ta en titt på den europeiska marknaden och på utländska spelare som jag tror hade kunnat färga i SHL, Givetvis är listan skapad med realism och därför finns det förklaringar till varför vissa spelare inte finns med, kanske för att de är för dyra, inte vill till SHL eller rentav inte platsar. Så, vilka utländska spelare finns egentligen lediga där ute? Vilka skulle göra avtryck i SHL? 

Jag listar tio spelare på följande sätt: Land, namn, position och senaste klubb. 

 Vojtech Polak, c/f, Admiral Vladivostok (KHL)

Den kortväxte, men snabbe tjecken har varit runtom i Europa de senaste säsongerna. De tre senaste säsongerna har spenderats i Ryssland, där han stått för 46 poäng på 117 KHL-matcher. Efter den gångna säsongen fick han inget förnyat kontrakt och nu står han utan klubb. Har tidigare varit i Finland, men aldrig i Sverige. Lär vara ett hett ämne på marknaden för de svenska klubbarna, även om hans ålder på 34 år kan avskräcka. 

 Greg Squires, f, Kunlun Red Star (KHL)

Hade förnyat kontraktet med Örebro där han spelade säsongen 16/17, men valde att utnyttja sin out-klausul och dra till KHL. Där har han varit de senaste två säsongerna, utan att göra något större väsen i från sig. Har tydligt uttryckt att han vill hem till Sverige och nu har han dragit till Österrike och Graz för att komma i form den närmsta månaden – kanske öppnar det för en återkomst? 

  Matt Ellison, c/f, Metallurg Magnitogorsk (KHL)

Den 35-årige kanadensiske centern har varit en poängmaskin i Ryssland de senaste säsongerna, men trots 55 poäng på 62 matcher för Metallurg Magnitgorsk den gångna säsongen blev det inget nytt kontrakt. Kanske är det åldern som avskräcker KHL-klubbarna från att signa honom? Då skulle det passa ypperligt med en sejour i Sverige och SHL, men frågan är om någon klubb kan punga upp det som krävs. 

 Jonas Enlund, f/c, Traktor Tjeljabinsk (KHL)

Den finländske ytterforwarden, som varit en flitig representant i de finska lejonen och spelade OS så sent som i fjol, har spenderat de senaste nio säsongerna i Ryssland, men fick inget förnyat kontrakt efter den gångna säsongen. Med sin tyngd och sitt fina spelsinne skulle han kunna tillföra mycket till de flesta SHL-lagen, men frågan är bara hur dyrt lönekuvert han kräver? 

 Kyle Cumiskey, b, Providence Bruins (AHL)

Den tidigare Modo- och Skellefteåbacken tog ett uppehåll från ishockeyn 2017/2018 för att rehabilitera en skada. Startade fjolårssäsongen i Toronto Marlies, men redan efter en match hamnade han i tredjeligan ECHL. Fick sedan en ny chans av Boston Bruins farmarlag och stod för 18 poäng på 35 matcher i AHL. Var bra när han var här sist och jag är helt säker på att han skulle göra sig bra i de flesta SHL-lag. Oskarshamn har ryckt i honom, men det fanns inte tillräckligt med pengar. Frågan är om någon klubb är villig att betala vad som krävs? 

 Justin Fontaine, f, Kunlun Red Star (KHL)

Skicklig offensiv forward som har ett väldigt bra skott. Kanadensaren lämnade Nordamerika inför säsongen 2017/2018 och drog till KHL, där han varit en producerande spelare de gångna säsongerna. Viss tveksamhet för storleken, men små skickliga spelare har lyckats i SHL förut. Det vore kul att se honom i ligan redan i år. 

 Patrick Wiercioch, b, Dinamo Minsk (KHL)

Kanadensisk back i rätt ålder som dessutom har styrkorna i offensiven, det är sällan de kryllar av den typen av backar på marknaden. Har fina meriter med totalt 268 NHL-matcher och 74 poäng och spelade dessutom VM för Kanada 2014/2015. Gjorde sin första säsong utanför Nordamerika den gångna säsongen när han representerade Dinamo Minsk, men trots 25 poäng på 59 matcher blev det inget nytt kontrakt. Letar nu nytt, men än så länge har ingen KHL-klubb huggit. Blir nästa anhalt SHL? Ja, då tror jag att vi får se en ny dominant back i ligan. 

 Sam Lofquist, b, Sibir Novosibirsk (KHL)

Svenskbekantingen hade signat ett tvåårskontrakt med Sibir i KHL inför den här säsongen, men för två veckor sedan kom beskedet att klubben valt att bryta kontraktet på grund av sportsliga skäl. Backen har tidigare berättat att han gärna återvänder till Sverige, men frågan är om det blir redan nu? Klart är i alla fall att han skulle tillföra ett stabilt tvåvägsspel till de flesta SHL-lag. 

 Oskar Osala, f, Kärpät (Liiga)

Stor och tung forward som spelade OS för Finland säsongen 17/18. Lämnade Ryssland på grund av personliga skäl och först var tanken att han skulle ha ett uppehåll från hockeyn, men i mitten av förra säsongen signade han med finska storklubben Kärpät där han stod för 22 poäng på 29 matcher. Trots sin stora hydda har han en bra skridskoåkning och med sitt fysiska spel skulle han kunna skrämma många motståndare i SHL. Har dessutom ett jäkligt vasst målsinne som många lag skulle ha nytta av. 

 Rob Klinkhammer, f, Ak Bars Kazan (KHL)

Storväxt kanadensisk forward som aldrig lyckades ta plats i NHL genom att producera, utan hade en mer defensiv roll under sina 193 matcher i ligan. Har spenderat de senaste säsongerna i KHL, där han varit en notabel poängmaskin. Har en tyngre säsong bakom sig och inte lyckats få något nytt kontrakt så här långt. Liknar den svenske forwarden Dennis Everberg i spelstilen, och är trots sina 191 centimeter väldigt bra på rören. 

 Joni Ortio, mv, Vityaz Podolsk (KHL)

Den förre Skellefteåmålvakten Joni Ortio var lysande i SM-slutspelet säsongen 2017/2018 när han bar laget ända fram till final. Förra säsongen höll han till i KHL, men trots 92.2 i räddningsprocent förnyades aldrig kontraktet med Vityaz Podolsk. I måndags berättade agenten Thomas Sjögren att man letar möjligheter i SHL och Schweiz, och under veckan har finländaren fått visa upp sig hos Rikard Grönborgs lag Zürich. 


Annons

Annons

Annons