HockeyNews
PLUS

8 spetsbackar på marknaden – med potentialen att kunna dominera i SHL

(9712) Patrick Wiercioch Lista
Foto: Bildbyrån

Publicerad: 1 september 2019

FacebookXWhatsApp

SHL-starten närmar sig med stormsteg där trupperna börjar bli mer och mer kompletta. Men fortfarande finns det spetsspelare kvar ute på marknaden som söker efter klubbar. Idag listar HockeyNews.se reporter, Andreas Lundskog åtta spetsbackar som skulle kunna vara föremål för SHL-lagen. 

Patrick Wiercioch:

Väldigt skicklig offensiv back med fina meriter med totalt 268 matcher och 74 poäng från NHL på Cv:t där det har blivit spel för Ottawa Senators och Colorado Avalanche. 28-åriga Wiercioch har dock inte spelat i ligan sedan säsongen 2016/17 och tillhörde Dinamo Minsk i KHL under den gångna säsongen. Där stod han för totalt 25 poäng på 59 matcher och sitter just nu klubblös. Han beskrivs som en storväxt back med sina 195 centimeter och 91 kilo men som annars är ytterst spelskicklig. Dock så är det nog ett ganska stort långskott att någon utav SHL-klubbarna skulle ha ekonomiska resurser att kunna Wiercioch som knappats kan sakna anbud. Här lutar det dock mer åt en fortsättning i KHL eller en nystart i Schweiz. Kanske dock skulle en sådan klubb som Örebro som gjorde av sig med Kerby Rychel och som skulle behöva förstärkning på backsidan ändå höra sig för. Det här är ändå en back med potentialen att kunna dominera i SHL.

Wiercioch fanns med i det kanadensiska som blev guldmedaljörer 2015. Foto: Andreas Pranter/ Bildbyrån 

Joonas Järvinen:

Väldigt stor och fysisk back med sina 190 centimeter och 90 kilo som ofta blockerar mycket jobb och som bidrar med ett hårt jobb framför egen kasse. Enligt rapporterna så har han vissa brister i skridskotempot och det är frågan om han skulle klara av att hänga med i SHL:s snabba spelstil. Inledde den gångna säsongen i finska Tappara där det blev 14 matcher och totalt 4 poäng innan flytten sedan gick vidare till KHL och Kulun där det blev 7 poäng på 39 matcher för 30-åringen som fanns med i den finska VM-truppen 2012. Skulle nog kunna passa bra i Oskarshamns lagbygge med en stor rutin från spel i de större ligorna. Dock är det tveksamt om han skulle hålla för spel i SHL med sitt begränsande skridskotempo.

Sam Lofquist:

Den 29-åriga svenskbekantingen hade skrivit ett tvåårskontrakt med KHL-kontrakt med Sibir Novosibirsk inför den kommande säsongen men tidigare under veckan kom beskedet att klubben valt att avbryta samarbetet ”gemensamt och i samförstånd”. Lofquist inledde den gångna säsongen i AHL för klubben San Antonio Rampage där det blev totalt 9 matcher innan flytten senare gick vidare till KHL och Kulun Red Stars. Där stod tvåvägsbacken för totalt 11 poäng på 18 matcher. Han har som sagt tidigare erfarenhet från spel i Sverige med två säsonger i Oskarshamn, 2011/12 samt med Djurgården 2013/14.  Han ses annars som en skridskostark tvåvägsback med en offensiv uppsida som också kan bidra med ett fysiskt spel. I en intervju med HockeyNews.se tidigare i våras öppnade backen för en återkomst till spel i Sverige. 

– Jag älskade min tid i Sverige både när jag var i Oskarshamn och i Stockholm.Jag skulle helt klart ha intresse av att komma tillbaka dit. sade Lofquist då till HockeyNews.se

”Jag skulle helt klart ha intresse av att komma tillbaka dit”. Troligen skulle Oskarshamn vara det absolut självklara valet här där Lofquist skulle lyfta nykomlingens backbesättning rejält. Även Örebro och kanske även Luleå skulle behöva förstärkning om nu Jesper Sellgren blir kvar i Nordamerika. De risker som finns är att amerikanen har flyttat runt väldigt mycket under de senaste åren och frågan är hur den fysiska statusen ser ut här med ett brutet KHL-kontrakt?

Sam Lofquist har tidigare tillhört både Oskarshamn och Djurgården tidigare och finns just nu tillgänglig på spelarmarknaden. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Geoff Kinrade:

Skridskostark kanadensisk back som har spelat i de europiska ligorna sedan 2011 där han har testat på spel i den tjeckiska ligan, Schweiz samt 6 olika klubbar i KHL. Representerade den gångna säsongen Severstal Cherepovets där han stod för totalt 7 poäng på 17 matcher. Ses annars som en spelskicklig back med ett bra förstapass med ett bra skott och som även är trygg i defensiven. Frågan är dock hur hans fysiska status ser ut där han har hunnit bli 34 bast och där han bara spelade 17 matcher under förra säsongen. Verkar annars vara en back som nog skulle ta en betydande roll i många SHL-lag.

Kyle Quincey:

Ytterligare en kanadensare på marknaden som besitter ett gediget CV med totalt över 500 NHL-matcher på meritlian. Under den gångna säsongen valde 34-åringen att testa på spel i Europa där han under vintern anslöt till finska HIFK. Där blev det totalt 13 poäng på 35 ligamatcher under grundserien samt 7 poäng på 12 matcher i slutspelet. Quincey är annars en storväxt back som främst har sina kvalitéer i defensiven. Frågan är dock om han skulle klara av tempot i SHL?

Johan Alm:

Den Tre Kronor-meriterade backen fick tidigare i våras beskedet att det inte skulle bli någon fortsättning i Skellefteå efter tre raka säsonger i moderklubben och som just nu sitter kontraktslös. Alm lär dock inte sakna anbud och i en tidigare intervju med HockeyNews.se kunde hans agent Claes Elefalk berätta att Alm har haft erbjudanden från flertalet SHL-klubbar.

– Han har haft flera bud från SHL-klubbar som han har tackat nej till. De har inte riktigt varit det han hade tänkt sig sade Elefalk då till HockeyNews.se.

27-åringen lär därför vara ett hett byte på marknaden med sin rutin samtidigt som han fortfarande i allra högsta grad är utvecklingsbar. Framför allt tror jag att Oskarshamn hade behövt denna typ av spelare för att kunna stärka upp i rutin och viss mån även Örebro som ersättare till Linus Arnesson. 

Rutinerade Johan Alm letar nu efter nya utmaningar efter att 27-åringen fått lämna Skellefteå. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Kyle Cumiskey:

Den 32-åriga spetsbacken har tidigare hunnit med tre säsonger i SHL då han först tillhörde MoDo 2012-2014 samt en sejour i Skellefteå säsongen 2016/17. Där blev det dock bara 12 matchers spel efter stora skadeproblem som höll honom borta i nästan två års tid.  Den gångna säsongen var kanadensaren tillbaka på isen igen där det först blev 11 matcher i den nordamerikanska tredjeligan, ECHL innan han sedan fick chansen i AHL med Providence Bruins där han stod för 18 poäng på 35 matcher. Under förra veckan kom uppgifter från Barometern att Oskarshamn visat intresse för den spelskickliga backen men att spelarens löneanspråk skulle vara för stora för smålänningarna. Hade nog kunnat vara en fin injektion på blålinjen för många SHL-lag med frågan om man vågar ta risken sett över hans skadeproblematik?

Jens Olsson: 

Den 34-åriga backen hade fortfarande ett år kvar på kontraktet med Malmö, men i augusti kom beskedet att det inte blir någon fortsättning för 36-åringen i Malmötröjan. 

– Han kommer inte tillbaka. Det skulle kännas konstigt för både Jens och laget. Vi står för beslutet, sade Sylvegård då i en livesändning på Facebook. 

Olsson stod under den gångna säsongen för totalt 14 poäng på 52 matcher i SHL och har totalt 397 SHL-matcher på meritlistan. Lär säkert ha anbud från utlandet men frågan är om någon SHL-klubb är intresserade av den erfarna backens tjänster? Tidigare under sommaren öppnade Oskarshamns tränare, Håkan Åhlund för att möjligen få in Olsson i lagbygget.

– Jens är självklart en back som skulle kunna vara högt upp i vår hierarki, säger Håkan Åhlund, huvudtränare i Oskarshamn till en intervju med Sydsvenskan.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)