AnnonsPERSSON: Så slutar SHL säsongen 2019/2020


21 augusti
I går tippade jag HockeyAllsvenskan – idag är det dags för SHL. 
Så här tror jag att SHL slutar säsongen 2019/2020, och dessutom tippar jag poängkung och årets genombrott i varje lag. 

Annons

SHL presenteras i samarbete med ATG Sport

1. Färjestad – till SM-final
Har tappat flera tunga namn till NHL, men den sportsliga ledningen har gjort en stark silly season. På backsidan har man fått in spetsiga ersättare till Mikael Wikstrand och Jesse Virtanen, samtidigt som man ersatt Joakim Nygård och Oscar Steen på forwardssidan. Det ska bli extra intressant att följa den finska ligans poängkung Ville Leskinen, som lovordats från alla olika håll. 
Flest poäng: Michael Lindqvist
Årets genombrott: Lucas Ekeståhl Jonsson

Ville Leskinen är ett spännande nyförvärv. Foto: Bildbyrån

2. Frölunda – ut i semifinal
Frölunda har fått behålla stora delar av den stomme som vann SM-guld i fjol. Därtill har man spetsat med hemvändarna Nicklas Lasu och Johan Sundström, som kommer att bli en stor tillgång. Känslan är att Göteborgarna har ett bättre lag i år än ifjol, lagbygget innehåller alla viktiga ingredienser som behövs: Spets, bredd och talang. Det kan komma att bli åka av i Scandinavium den här säsongen. 
Flest poäng: Ryan Lasch
Årets genombrott: Jacob Peterson

3. Luleå – vinner SM-guld
I fjol var man oerhört starka i grundserien, känslan är att man kommer vara det i år igen. Fått behålla stora delar av den stomme som kom tvåa i ifjol, samtidigt som man adderat spets i form av de finske landslagsmännen Juhani Tyrväinen och Arttu Illomäki. Det här är Tomas ”Bulan” Berglunds tredje säsong med laget – och känslan är att han lärt sig av sina misstag. I år kommer Luleå att vara som bäst när det gäller. 
Flest poäng: Robin Kovacs
Årets genombrott: Isac Brännström

4. Djurgården – ut i semifinal
Djurgården har precis som Färjestad tappat många spelare från fjolåret, men man har ändå fått in likvärdiga ersättare. NHL-meriterade Patrik Berglund slår förstås högst, men det gäller att han får hjälp. Han kommer inte att kunna leda laget själv. Får Djurgården bara målvaktsspelet att stämma tror jag att man kan ta sig nästan lika långt som i fjol. 
Flest poäng: Patrik Berglund
Årets genombrott: Kalle Östman

5. Växjö – ut i kvartsfinal
En föryngring är gjord och unga spännande spelare som vill framåt i karriären har kryddats med spetsiga nyförvärv. Richard Gynge och Emil Pettersson är två av många som kommer tvingas att dra ett stort lass i vinter, Brendan Shinnimin en annan. Man har bredden, spetsen och två starka målvakter, men jag tror dessvärre inte att man räcker hela vägen i år.
Flest poäng: Emil Pettersson
Årets genombrott: Filip Cederqvist

Får Jakob Forsbacka Karlsson det att lossna i Växjö direkt? Foto: Bildbyrån

6. Brynäs – ut i kvartsfinal
Brynäs har tappat Ryan Gunderson och Simon Bertilsson, vilket är två tunga tapp, men samtidigt har Frölundas backgigant Jonathan Sigalet hämtats in. På forwardsidan har succéduon Anton Rödin och Greg Scott återvänt, där de får sällskap av det kanadensiska nyförvärvet Jaedon Descheneau, som verkar passa perfekt som tredjelänk i den kedja som ska leda Gävlelaget. Det känns som Brynäs har det mesta för att hänga på i toppen, men något SM-guld redan i år blir det inte. 
Flest poäng: Jaedon Descheneau
Årets genombrott: Alexander Lindelöf

7. Rögle – ut i kvartsfinal
Räknar man bort de tolv första matcherna (den dåliga starten) i fjol låg Rögle topp åtta resterande del av säsongen. Med tanke på nyförvärven man gjort under försäsongen, där Dennis Everberg lyser starkast, så finns det definitivt chans till förbättring. Nu har bröderna Abbott fått bygga från grunden, vilket jag tror kommer gynna Ängelholmslaget. Känslan är att man tar sig till kvartsfinal, men att man där får se sig själv som numret för litet. 
Flest poäng: Ted Brithén
Årets genombrott: Nils Höglander

8. Malmö – ut i kvartsfinal
Ifjol var jag en av många som tippade Malmö i den absoluta botten, men ack så fel jag hade. Trots betydligt mindre budget överraskade laget på nytt och knep en direktplats till SM-slutspelet. I år har man spetsat till det något, men det har även konkurrenterna gjort. Ett kollektiv kan bära långt, men jag tror att det precis som i fjol tar slut i kvartsfinalen. 
Flest poäng: Konstantin Komarek
Årets genombrott: Linus Cronholm

9. HV71 – ut i åttondelsfinal
Den stora HV-profilen Mattias Tedenby har lämnat, och bara där förlorade laget 30 poäng men också en fantastisk person att ha i ett lag. Detsamma gjorde man i den skicklige tvåvägscentern Markus Ljungh. Jag tycker inte att man ersatt tappen, även om det ser helt okej ut på pappret. Det stora frågetecknet är målvaktssidan, där Jonas Gunnarsson ska behöva axla ansvaret i 40 till 50 matcher.
Flest poäng: Simon Önerud
Årets genombrott: Christoffer Törngren

Axel Holmström – ett av många nyförväv i HV71. Foto: Bildbyrån

10. Skellefteå – ut i åttondelsfinal
Skellefteå har genomgått en föryngring av truppen, där man bytt ut trött och gammalt mot ungt och nytt. Det innebär att det är många spelare som ska finna sina roller – och det kan ta tid. Man har fortsatt Joakim Lindström och Oscar Möller som ska leda laget, men de blir inte yngre. Dessutom kommer man att få klara sig utan sin förstemålvakt Mantas Armalis fram till jul, vilket gör att det vilar ett tungt, tungt lass på Gustaf Lindvalls axlar.
Flest poäng: Oscar Möller 
Årets genombrott: Rickard Hugg

11. Linköping – ingenmansland
Hetlevrade Bert Robertsson har anlänt. Kan han väcka liv i Linköping? Kanske, men jag tror inte det sker redan i år. Det är lite som när Thomas ”Bulan” Berglund tog över Luleå efter sin sejour i Brynäs – det tar tid att ändra en kultur. Det är ett relativt nytt bygge som nye general managern Niklas Persson satt på benen, vilket ska bli väldigt intressant att följa. Tycker att det finns ett visst frågetecken för backsidan, där man inte riktigt ersatt Lukas Bengtsson och Chad Billins. 
Flest poäng: Broc Little
Årets genombrott: Max Lindroth

12. Leksand – ingenmansland
Nykomlingar förvisso, men på pappret ser det bättre ut än så. Nyförvärven man gjort är av högklassig SHL-klass, vilket vittnar om att Leksand är här för att stanna. Tycker att man har byggt en bra grund att stå på, samtidigt som man har kvar en del av fjolårets stomme. Roger Melin och Gunnar Persson har gjort det ihop förut, kan de överraska igen? Ja, kanske. För mig är det målvaktssidan som drar ner placeringarna.
Flest poäng: Spencer Abbott
Årets genombrott: Mattias Göransson

13. Örebro – får kvala sig kvar
Örebro är kanske det lag som försvagats mest av samtliga. Tappen av Jhonas Enroth, Nick Ebert, Rodrigo Abols och inte minst Aaron Palushaj är jättetunga och ersättarna ser dessvärre inte lika bra ut på förhand. För Niklas Eriksson och den övriga ledarstaben handlar det om att få ihop ett kollektiv som jobbar för varandra – då kan man eventuellt överraska. Mitt frågetecken ställs till vem som ska göra alla mål de tappat.
Flest poäng: Kerby Rychel
Årets genombrott: Aaron Irving

14. Oskarshamn – får kvala sig kvar
Nykomlingarna har haft en tung silly season. Med minst pengar får man ställa sig sist i ledet, vilket synts på värvningarna Oskarshamn gjort. Det kommer bli ett tufft år för Håkan Åhlund och hans mannar, och så här på förhand ser jag dessvärre ingen annan utväg än att Oskarshamn får kvala sig kvar.
Flest poäng: Tyler Kelleher
Årets genombrott: Filip Svenningsson


Annons

Annons