HockeyNews
PLUS

Danske stjärnvärvningen räds inte förväntningarna: ”Jag vill vara den bästa backen”

(9545) Jesper Jensen AAbo
Bildbyrån

Publicerad: 19 augusti 2019

FacebookXWhatsApp

MALMÖ. Han är mest meriterad av nyförvärven Malmö gjort inför säsongen och har höga förväntningarna på sig – men det är inget den danske backen Jesper Jensen Aabo räds för. 

– Jag vill vara den bästa backen, och en spelare tränaren kan lita på, säger han. 

SHL presenteras i samarbete med ATG Sport

Malmös nyförvärv Jesper Jensen Aabo har spenderat de senaste fyra säsongerna i KHL och Jokerit, men efter fjolårssäsongen löpte kontraktet ut och inför kommande säsong valde den danske backen att återvända till Sverige. I april skrev han på ett tvåårskontrakt med Skåneklubben. 

Med 201 KHL-matcher, 93 SHL-matcher och 57 VM-matcher för Danmark är han det mest meriterade nyförvärvet Malmö gjort inför säsongen, men de höga förväntningarna är inget han har några problem med. 

– Jag vill vara bästa backen, och en spelare tränaren kan lita på. Jag vill vara bra offensivt och defensivt, bra allround. Jag kan spela både powerplay och boxplay. Det är viktigt för mig att tränaren känner en trygghet när han spelar mig, säger han. 

Jensen Aabo lämnade Färjestad för Jokerit inför säsongen 15/16. Totalt blev det 38 poäng på 201 matcher i den finska storklubben, där han främst hade en stor roll i defensiven. 

– Jag hade en jättebra tid i Helsingfors, det är väl inte riktigt KHL på det sättet kan man säga, i och med att det fortfarande är i Skandinavien. Det är en tuff liga på ett annat sätt, det är tyngre killar. Sen är det långa resor och mycket tidsskillnad. Det känns skönt att vara tillbaka och få spela i Sverige igen, säger han. 

Hur skiljer sig spelet här jämfört med KHL?

– Det är svårt att säga. Det är jättebra fart här, mycket mer aggressivt jämfört med Ryssland där det är lite mer slå. Här är det full fart – och det passar mig bra, säger han och fortsätter:

– Jag är lite den typen som är bra på skridskor och spelar aggressivt. Det ska bli roligt att spela på det sättet igen. 

Jensen Aabo under VM i Bratislava i maj. Foto: Bildbyrån

Han har snart spenderat tre månader med sitt nya lag och han märker redan av att lagkänslan finns där. 

– Det är bara positivt, jättebra killar. Framförallt är det skönt att alla pratar svenska. Det känns som alla är bra kompisar och har kul när de kommer till arenan. På träning känns det som att alla vill bli bättre, och det är det som kommer ge oss framgång, säger han innan han kommer in på det som tagit Malmö långt de senaste säsongerna – nämligen kollektivet:

– Det är det vi måste jobba med. Vi är inte det laget som har mest pengar, utan vi måste jobba stenhårt som ett lag. Vi måste spela med mycket hjärta, säger han. 

28-åringen är född i Rödovre, Danmark, som ligger strax väster om huvudstaden Köpenhamn. I och med närheten till Malmö har han möjlighet att bo på hemmaplan – och spela hockey i Sverige. 

– Det är skönt. Jag bor precis på andra sidan, så det är skönt att vara hemma. Framförallt är det skönt för min familj, som kan kolla på mina matcher. Det är inte därför jag valt Malmö, men det är klart att det är ett stort plus. 

– Det tar knappt 30 minuter över. Sen är jag jättebra vän med (Frederik) Storm, så han har fixat ett gästrum med egen säng och så här på matchdagar. Det är ingen fara, säger han. 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)