HockeyNews
PLUS

Bert Robertssons tydliga mål i LHC: "Vi ska till slutspel. Inget snack"

(9526) Bert Robertsson-redigerad
Bildbyrån

Publicerad: 17 augusti 2019

FacebookXWhatsApp

Kan Bert Robertsson locka Linköpingspubliken?
Kan den temperamentsfulle coachen få spelarna att ställa upp på de nya, hårdare kraven?
Är Bert mannen som leder LHC till sitt första SM-guld?
– Vi kommer att bli bra. Det är inget snack om saken. Vi ska till slutspel, säger han till HockeyNews.se.

SHL presenteras av ATG Sport

När Linköping presenterade sig för sin hemmapublik i Stångebro ishall, vägg i vägg med Saab arena, i början av augusti hade 2 500 åskådare samlats för att välkomna laget.
Störst jubel fick nya huvudtränaren – Bert Robertsson.

Så lät det i alla fall.

– Jag tror att det är det man visar sin uppskattning, att man visar sitt stöd, att vad fan, vi kommer att backa upp det här. Det är ett bra utgångsläge, säger Robertsson till HockeyNews.se.


Bra utgångsläge?

Linköping missade förra säsongen SM-slutspelet efter att ha börjat oerhört bra på hösten för att sedan avsluta desto svagare. Tolfteplaceringen var den sämsta för LHC på 16 år. General managern Fredrik Emvall hoppade av mitt i allt detta. Och efter säsongen fick huvudtränaren Tommy Jonsson sparken.

Men visst, utgångsläget är bra eftersom mycket kan bli så mycket bättre.

Bert Robertsson verkar ha attraktionskraften som behövs för att LHC ska kunna höja publiksnittet till nivån för tio år sedan då man senast hade ett snitt över 7 000 åskådare.

Förra säsongen var snittet precis över 6 000 åskådare, vilket var en förbättring jämfört med de två åren dessförinnan. Men Linköping har ett publikunderlag för mer än så.

Därför kommer omstarten lägligt. Precis som för Bert Robertsson, kanske. Efter åtta säsonger i Skellefteå AIK, som lett till två SM-guld på sex finaler, har han brutit upp från Västerbotten och flyttat söderut. Till Östgötaslätten.

Från Skellefteå till Linköping. Bert Robertsson är laddad för jobbet som huvudcoach i LHC. Foto: Bildbyrån.

LHC:s nye general manager Niklas Persson, som fick ta över efter avhoppade Fredrik Emvall, har valt att satsa på Bert Robertsson som ny huvudcoach.

Och LHC-fansen verkar vara med på noterna direkt.

– Ja… Det är lustigt, när man inte har gjort nånting än, att det blir på det där viset. Så man får väl försöka leva upp till det på nåt jäkla vis. Ah men, det är väl kul att folk ändå att folk uppskattar att man är här. Fattar väl jag också att det blir som en grej av det, säger Bert Robertsson.

Det borde betyda att du kommer med förhoppningar på dig utifrån fansens perspektiv?

– Det tror jag. Över huvud taget är man där som förening och stad att man vill ju så jäkla gärna ha framgång sportsligt. Jag tror att det är det man visar sin uppskattning, att man visar sitt stöd, att vad fan, vi kommer att backa upp det här. Det är ett bra utgångsläge.

– Sedan gäller det att jobba hårt.

Den sista meningen är något som personifierar Bert Robertsson. Och det är det han nu ska banka in, eller åtminstone pränta in, i sina nya spelare i sin nya SHL-klubb.

Det finns en del spelare som har varit i LHC de senaste åren och som inte har toppat formen till den avgörande och slutliga delen av säsongen.

– Jag kan inte döma tidigare upplagor och vad de har gjort och inte gjort utan jag kan bara utgå från läget som jag kliver in i. Jag upplever att det är många som är jäkligt hungriga, jäkligt intresserade, jäkligt nyfikna och verkligen vill ha nån form av förändring, säger Robertsson.

– Sedan får vi väl se i slutändan om man verkligen orkar ta det fullt ut. Men jag kommer ju att göra mitt i alla fall, från mitt perspektiv och vad jag tror på. Jag hoppas att det är många som backar upp det. Det tar jag inte för givet utan det måste man ändå förtjäna. Det är utgångspunkten från mig.

I Skellefteå har Bert Robertsson varit en del av tränarstaben. I LHC blir han frontmannen med huvudansvaret.

Linköpingspubliken verkar ha tagit till sig Bert Robertsson direkt. Hur långt kan han leda LHC? Foto: Bildbyrån.

Tydligheten tilltalar honom, liksom den nya utmaningen.

– Det är bra. Jag tycker att det är en jättebra situation för mig, utvecklingsmässigt. Man får genomslag och gehör för många idéer som jag har. Möjlighet att genomföra saker på ett sätt som, vad ska man säga, jag upplever att det är enklare att driva igenom saker som man tror på. Den situationen gillar jag. Jag gör det.

– Sedan vidgar man, arbetsbeskrivningen blir bredare också. Då handlar det om att få mycket hjälp att coacha coacherna. Att verkligen vara där och bygga ett team som verkligen driver mot samma mål och har samma sätt att se på saker och ting. Där håller vi på att forma allting. Alltifrån hur vi tränar fys till hur vi beter oss över huvud taget. Jag tycker att det är en jättespännande och rolig situation. Jag trivs!

Bert Robertsson har till sin hjälp Johan Åkerman och Daniel Eriksson och målvaktstränaren Mikael Vernblom. Tränarstaben har i sin tur varit med och diskuterat fram nyförvärven med general managern Niklas Persson.

– Vi är alla delaktiga i det där sedan är det ”Pajen” (Niklas Persson) som har huvudansvaret så klart, säger Robertsson.

– Identitetsbyggandet handlar mycket om att ha spelare som är intresserade av utveckling. Spelare som verkligen drivs av att vara sitt bästa jag varje dag.

Bert Robertsson kommer utan tvekan att sätta sin prägel på LHC. Han har skrivit ett treårskontrakt och behöver klubbens stöd för att få tid att åstadkomma det han vill.

– Det här med bekvämlighet är något som vi försöker skyffla undan. Det handlar väldigt väldigt mycket om att försöka göra sitt bästa varje dag. Där är vi samstämmiga och försöker hitta den typen av individer, så klart.

Men med tanke på LHC:s svaga säsong senast och många andra SHL-lags storsatsningar kommer Bert Robertssons lag förmodligen att rankas förhållandevis låg inför kommande säsong.

Svaret på det påståendet kommer snabbt från LHC-coachen:

– Vi kommer att bli bra. Det är inget snack om saken. Vi ska till slutspel.

– De senaste åren har vi sett att det är väldigt jämnt att ta sig dit. Poängspannet behöver inte bli så stort mellan en tredje- fjärdeplats till elva tolva. Vi ska till slutspel. Det är det vi har som målsättning just nu.

Fakta/Linköpings publiksnitt i SHL sedan klubben flyttade in i Saab Arena

2018/2019: 6 079
2017/2018: 5 688
2016/2017: 5 701
2015/2016: 6 125
2014/2015: 5 850
2013/2014: 6 697
2012/2013: 6 287
2011/2012: 6 904
2010/2011: 6 677
2009/2010: 6 899
2008/2009: 7 467
2007/2008: 7 182
2006/2007: 7 266
2005/2006: 7 532
2004/2005: 7 704
2003/2004: 4 247 (Stångebro ishall)

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)