HockeyNews
PLUS

Veckans femma – vecka 43

(814) elias pettersson
Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Publicerad: 30 oktober 2017

Ett superlöfte från Ånge, en bred och ansvarsfull center och ett glädjebesked för Juniorkronorna. Det är några av ingredienserna i Veckans femma signerad Henrik Sjöberg.

1. Elias Pettersson, Växjö

Superlöftet från Ånge har inte hunnit fylla 19 år ännu. Vancouvers draftfemma bjöd oss på en inblick i hans verktygslåda den här veckan. Där finns det gott om saker som gör att han rankas som ett stort framtidsnamn. Hattrick och totalt fem poäng mot Frölunda på hemmaplan är det inte många som fixar hur som helst. Han gjorde sju poäng (4+3) på tre matcher i veckan och det är svårt att inte koppla det här till JVM. Pettersson var med redan förra året och det gick inte så bra som han hade hoppats på. Med den erfarenheten i ryggen kan det däremot bli väldigt spännande i Buffalo. Jag trodde på honom som en potentiell vinnare av poängligan redan i Montreal så den chansen ökar förstås rejält nu ett år senare.


Klippet visas i samarbete med C More.


2. Rasmus Asplund, Färjestad

Trots att Asplund snart gjort 150 matcher i SHL och spelat två JVM, som jag haft möjligheten att bevaka, så slår det mig ändå hur bred han är som hockeyspelare. Asplund kan ta ett enormt stort ansvar på isen, han har touchen att göra riktigt skickliga saker och har ett väldigt bra skott som gör honom till ett hot även där. Det är bra saker att kombinera på en hockeyplan. Liret med Dick Axelsson i lördags var vackert och Asplund har minst lika stor del i succén för den kedjan som Axelsson och Lindqvist.

 

3. Mora IK

Fem poäng på två matcher mot Örebro blev en utmärkt avslutning på den här veckan för nykomlingarna. Mathias Bromé avgjorde på straff i lördags och det är naturligtvis ett glädjebesked att han haft en produktiv vecka. Som nykomling är man i behov av att rätt många av spelarna lyckas med sina individuella mål att ta nästa steg i utvecklingen. Jacob Nilsson är riktigt underhållande att se på och Andrew Rowe gjorde ett bra jobb i dubbelmötet mot Örebro.  Det är långt kvar men jag tror MIK har två lag bakom sig i tabellen till slut. 

 

4. Axel Jonsson-Fjällby, Djurgården 

Ännu ett stort glädjebesked under hösten för J20-landslagets förbundskapten Tomas Montén. Jonsson-Fjällby fick spräcka sin efterlängtade målnolla i veckan, han har skapat oerhört mycket chanser och hymlade inte om att det kom efterlängtat. Målet i boxplay mot Skellefteå ger oss också en bra hint om hur han kan användas i den spelformen med sin fart på rören och förmåga att pressa offensivt på ett smart sätt. Kedjan med Jonsson-Fjällby och bröderna Marcus och Jonathan Davidsson har blivit en viktig och given kugge i Djurgården och Marcus är den av bröderna som är högaktuell för JVM. Här får Montén möjligheten att spela duon tillsammans och hitta en ny tillfällig lekkamrat. I november väntar fyrnationsturneringen i Ryssland och då får vi en hint om hur Montén tänkt med sina formationer och uppställningar.

 

5. Stefan Bengtzén, Brynäs

Brynäs sportchef har tvingats vara aktiv under hösten och i veckan har det rört på sig ännu mer i klubben. Roger Melin har redan fått sparken, Mikael Johansson värvades in men fick inte stanna när korttidskontraktet gick ut, Marc Zanetti är skickad till HV 71 och nyförvärvet Louie Caporusso har fått sparken för ett par dagar sedan. Linus Fernström löste den akuta målvaktskrisen inför helgen men bara på grund av att Johan ”Honken” Holmqvist tackade nej. Inget ont om Fernström men jag hoppas verkligen på ett kontrakt snart för 39-årige Johan ”Honken” Holmqvist, som verkar vara superharmonisk på ålderns höst och han har dessutom visat fin form senaste åren. Sen om det blir i Brynäströjan eller inte gör inte så mycket för mig.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS