HockeyNews
PLUS

Veckans femma – vecka 42

(213) Veckans femma
Bildbyrån

Publicerad: 23 oktober 2017

En supertalang, en poängmaskin och en fin hockeyhyllning är några av Henrik Sjöbergs höjdpunkter från SHL-veckan som gick. Här listar han de fem sakerna som stack ut mest under vecka 42.

1. RASMUS DAHLIN, Frölunda
Svensk hockey har producerat en backtalang av mått som knappt går att beskriva och jag kan inte tillägga något kring honom som andra inte redan sagt. Det är bara att luta sig tillbaka och njuta av Dahlin i Frölunda just nu. För mig kittlar det lite att se vad Dahlin kan åstadkomma i JVM vid årsskiftet. Han var med i fjol och vad vad det handlar om men den här gången kommer alla blickar vada riktade mot honom som väntad draftetta nästa sommar. C Mores klipp med höjdpunkter på Dahlin är något utöver det vanliga

2. HYLLNINGEN TILL NIKLAS ANDERSSON 
Niklas Andersson hyllades efter alla sina år i Frölunda och det var härligt att se sonen Lias stå där på isen och brottas med känslorna. 19-åringen var inte ens i närheten av att kunna hålla tårarna tillbaka samtidigt som han gjorde sitt för att vara redo när pucken släpptes. Niklas Andersson är en av stadens stora hockeyikoner och han gjorde entré till Bruce Springsteen. En given succé och en härlig kväll hela familjen Andersson från Kungälv. Ett till bra kvitto på att klubbarna blivit duktiga på den här typen av arrangemang. 

Se hyllningen till Niklas Andersson här.

3. ÖREBRO
Örebro har nästan bytt ut allt som går att byta ut inför den här säsongen och inledningen kändes lite svajig. Det var inte helt enkelt att få grepp om ”Nya Örebro” men nu har det definitivt tagit fart åt rätt håll. Segern mot HV 71 med 6–2 på bortaplan imponerade och även i lördags blev det tre nya poäng efter Tom Wandells sena mål mot Färjestad.

Han hade visserligen väldigt god hjälp av Mikael Wikstrand vid avgörandet men lag som är på rulle på ofta med sig turen vid rätt tillfällen och att det var just Wandell kanske inte var en tillfällighet. 30-åringen börjar redan närma sig fjolårets poängnotering. Roger Rönnberg hyllade Örebro nyligen och jämfört med tidigare år när man haft toppar som till slut avtagit så blir det intressant att se nu om laget är i toppskiftet för att stanna.

4. JOHAN RYNO,  Färjestad
Nu är det ingen som gnäller på Johan Rynos kroppsspråk länge – trots att det ser exakt likadant ut i dag när han öser in poäng som det gjorde under några av hans svackor i karriären. Ryno har fått ta emot en del märklig kritik för sitt sätt att se ut på isen. Men nu trillar poängen in och då är det inte lika många som skriker rakt ut. Just nu leder han poängligan med 19 poäng på 12 matcher. 1+18! Jag har alltid varit ett stort fan av spelare som levererar såhär a la Stefan ”Skuggan” Nilsson. Det är lite fränt att sätta upp 1+18. Passningskungar är värd lite extra i min bok, helt enkelt.

5. BRYNÄS
Brynäs spelade SM-final i våras med en toppkedja som höll högsta klass i ligan. Spelare som Jacob Blomqvist och Johan Alcén hittade helt nya nivåer i sitt spel under slutspelet och i kombination med unga genombrottsmän som Linus Ölund så fanns det all anledning att imponeras av Brynäs. Därför känns det ännu mer intressant att klura på vad som gått fel i år.

Aaron Palushajs försäsong vittnade om att en del av ersättningsjobbet inte skulle vara ett problem och Roger Melin ansågs vara en finfin värvning på tränarsidan. Men vad hände egentligen? Det vet bara spelarna och ledarna i omklädningsrummet. Samma personer har drygt 40 matcher på sig att reda ut detta.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS