HockeyNews
PLUS

Bourque tycker till om slagsmål

(952) René Bourque
Andreas Sandström/Bildbyrån

Publicerad: 10 november 2017

FacebookXWhatsApp

HELSINGFORS. Djurgårdsstjärnan René Bourque ser fram emot att spela med Kanada mot Tre Kronor. Bourque pratar om debutanten Rasmus Dahlin, förre lagkamraten Staffan Kronwall - och ger sin syn på det alltid heta ämnet slagsmål i hockeyn.

Djurgårdens NHL-värvning René Bourque har fått en så bra start i Sverige och SHL att han nu är på väg att uppnå sitt syfte med att spela i Stockholm. Kanada har tagit ut honom till den OS-förberedande Karjalaturneringen.

I 3-2-segern mot Schweiz i torsdags spelade han i en fjärdekedja med Eric O'Dell och Christian Thomas.

– Det är ett konstigt år för OS eftersom det inte är några NHL-spelare med. Det är många namn jag inte känner igen och spelare som jag aldrig har spelat emot. Jag är uppenbarligen en av de äldre killarna i laget, jag kanske är den äldste, jag är inte säker. Det är många som är tio till och med 15 år yngre som jag inte vet vilka de är, haha. Det blir trevligt att komma samman och skaffa en lagkänsla i omklädningsrummet och bygga från det, säger 35-årige Bourque, som har 725 NHL-matcher i bagaget.

Inför mötet med Tre Kronor säger han sig inte ha så bra koll på motståndet heller...

"Den där Skellefteåkedjan..."

– Jag har inte haft tid att kolla laguppställningen även om jag vet att (Andreas) Engqvist var uttagen men tyvärr fick tacka nej eftersom han är skadad. De har några bra spelare, hela den där Skellefteåkedjan (Joakim Lindström, Pär Lindholm, Oscar Möller) med skickliga och snabba spelare. Förutom det har jag spelat med Staffan Kronwall i Calgary och han är väldigt bra. Men det finns säkert många bra svenska spelare från KHL-lagen också, säger Bourque artigt.

Har du sett att 17-årige Frölundabacken Rasmus Dahlin är med?

– Jag ser fram emot att se honom spela! Jag har sett några höjdpunkter på tv och han är verkligen skicklig offensivt. Är han med i laget? Häftigt, grattis till honom. Det är kul att se unga spelare och de säger att han blir förstavalet i nästa draft så de är med av en anledning.

Det lär bli många scouter (ett 70-tal) i Helsingfors?

– Helt säkert. Jag tror det är då man bedömer såna spelare, när de spelar mot det bästa motståndet så det blir ett bra test för honom. Jag är säker på att han kommer att klara sig bra.

René Bourque spelade i Sverigeaktuella Colorado Avalanche förra säsongen med den just nu kontraktslöse Jarome Iginla. Bourque tror inte att det blir något spel i Europa för Iginla, som har blivit inbjuden till Kanadas OS-lag, men som hittills har tackat nej.

Tror inte på Iginla i OS

– Jag tror han har genomgått en operation och därför inte kan spela. Han är en väldig stark konkurrent och en väldigt bra spelare så jag är säker på att vi skulle vilja ha honom. Men jag tror hans mål är att spela i NHL och vill ha ett kontrakt för andra halvan av den här säsongen och spela där. Om vi kan få honom skulle det hjälpa oss att bli bättre.

René Bourque förbereder sig nu som bäst för att försöka ta en plats i Kanadas OS-lag. Tiden i SHL har förberett honom på ett bra sätt. I Djurgården har han offensivt bidragit med sju mål och fyra assist på 15 matcher. Förutom sin fysiska respekt hos motståndarna.

Han berättar att han redan hunnit tröttna på det gruff som ofta uppstår efter avblåsningar i intensiva SHL-matcher.

– Jag har blandade känslor när det kommer till gruff. Jag gillar inte att slåss, och tycker inte att det ska vara en del av hockeyn, men när det kommer ett gruff efter varje avblåsning blir det tröttsamt. Det är irriterande. Och om det var tillåtet att slåss skulle hälften av de som håller på så där sluta med det. Mer än hälften, förstår du vad jag menar? undrar Bourque under den pågående debatten om hjärnskador hos hockeyspelare.

Bourque om slagsmål

Men han är noga med att understryka att han inte är ute efter fler slagsmål inom hockeyn. Tvärtom.

– Jag försöker inte spela tuff, men jag skyddar mig själv. Jag tycker domarna kan göra ett bättre jobb genom att ta utvisningar direkt efter en avblåsning under de första fem minuterna och på så sätt få bort gruffen från resten av matchen. Låt oss spela hockey!

Upplever du att du hunnit sätta dig i respekt  i SHL?

– Jag vet inte. Jag gillar att spela fysiskt också och kan ibland tycka om att ge mig in i ett gruff om det hjälper mina lagkamrater om de hamnat i ett underläge och är två mot en, eller tre mot två, säger Bourque som hittills dragit på sig 16 utvisningsminuter på 15 matcher.

Disciplinerat kan man tycka.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)