HockeyNews
PLUS

Närheten gör Mora stort

(654) Mora talangfabrik
Daniel Eriksson/Bildbyrån

Publicerad: 19 oktober 2017

FacebookXWhatsApp

Mora IK är mot alla odds tillbaka i SHL. Klubben kämpar med små medel för att bli en av de stora. På resan mot SHL har "lilla Mora" slussat vidare 18 spelare som nu spelar i NHL, AHL, KHL och SHL. Här kommer några förklaringar till framgångarna.

Mora har varit en språngbräda för en hel drös av spelare på väg uppåt i sina ishockeykarriärer. Storbacken Mattias Ekholm fostrades i Mora innan han via Brynäs och SM-guldet där tog klivet vidare till Nashville i NHL. På 2010-talet har Mora slussat vidare spelare till högre och bättre ligor, men det är i den slitna hockeyladan Jalas arena (Smidjegrav) som spelarna utvecklats på sin väg framåt.

För stockholmaren Tom Nilsson blev flytten till Mora ett perfekt avstamp. Som 19-åring i Mora fick han debutera i Tre Kronor och var nära att ta en plats i VM-laget 2013. Han värvades till Frölunda och har tillhört de båda NHL-klubbarna Toronto och Vancouver. Nilsson är tacksam mot Mora som hjälpt honom att få chansen i NHL.

Men vad är det med miljön i Mora som gör utvecklingsmöjligheterna så goda?

– Först och främst, det är en liten stad. Man har möjlighet att träna egentligen hela tiden. Det var fem minuter överallt med cykeln. Man åker till skolan, man åker och tränar, man åker och vilar, och man åker och tränar igen. Det är så dagarna ser ut. Närheten till allt är viktigt, säger Tom Nilsson, som den här säsongen spelar i Djurgården i SHL.

En annan sak som Mora har varit bra på är att ge unga spelare chansen.

– Mora har varit i allsvenskan ett bra tag och har då alltid varit generösa med att ta upp juniorer och låta dem testa. Det är en annan faktor till att det är många spelare som har tagit klivet därifrån, menar Tom Nilsson.

Klubbdirektören Peter Hermodsson kämpar för närvarande med klubbens ekonomi, men han ser precis som Tom Nilsson många fördelar med just det småskaliga.

– Även om våra faciliteter inte är de bästa är närheten betydelsefull. Det skapar också bra grupper för de kan umgås på ett mycket enklare sätt än om man bor i. Stockholm, där de är utspridda och det är ett jäkla bök om man ska träffas. Här går man och fikar och umgås på ett helt annat sätt. Jag tror det är lite lättare att bygga ett lag och få trivsel på det sättet. Du är inte ensam i en lägenhet med fem kilometer till närmaste kompis. Det är mycket som påverkar. Det blir mer familjärt. Känslan för klubben blir annorlunda, säger Hermodsson.

Mora har haft lätt att samarbeta med en rad SHL-klubbar vilket har gjort att dalaklubben har kunnat låna in unga spelare som sedan har fått chansen att spela till sig erfarenheter i hockeyallsvenskan. Listan över spelare som mellanlandat eller fostrats i Mora är lång och nu finns det spelare i toppligorna NHL, KHL och SHL såväl som i AHL.

Förra årets succétränare, Jeremy Colliton, var med om att leda Mora till SHL innan han själv fick chansen att flytta till NHL-klubben Chicagos farmarlag Rockford. Colliton har hjälpt spelare att bli bättre under sin tid i Mora.

Men det är inte hela sanningen, enligt Peter Hermodsson.

– Jag tror inte det var Jeremy utan hela kulturen vi har här. Vi har inte en hierarki och killarna rör sig fritt. De kommer upp på kontoret, slänger käft och dricker kaffe. Det är en för alla, alla för en. Gamla klyschor, men så är det verkligen här. Man kommer väldigt nära spelarna och de kommer väldigt nära övriga också. Det bygger någonting som är bra, menar Hermodsson.

Spelare på 2010-talet som har gjort minst 20 matcher i Mora på sin väg till där de är nu, i NHL, KHL, AHL och SHL:

Målvakter
Marcus Högberg, AHL, Belleville
Jacob Johansson, SHL, Linköping
Lars Johansson, KHL, CSKA Moskva

Backar
Lukas Bengtsson, AHL, Wilkes-Barre/Scranton
Alexander Deilert, SHL, Karlskrona
Emil Djuse, SHL, Skellefteå
Mattias Ekholm, NHL, Nashville
Anton Karlsson, SHL, Linköping
Adam Masuhr, KHL, Severstal Tjerepovets
Tom Nilsson, SHL, Djurgården
Mikael Wikstrand, SHL, Färjestad

Forwards
Johan Alcén, SHL, Brynäs
Pierre Engvall, SHL, HV71
Henrik Eriksson, SHL, Djurgården
Jonathan Granström, SHL, Brynäs
Linus Johansson, SHL, Djurgården
Martin Johansson, SHL, Färjestad
Gustav Rydahl, SHL, Luleå
Daniel Viksten, SHL, Örebro

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)