HockeyNews
PLUS

Engqvist bakom kanonstarten

(618) Andreas Engqvist2
Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Publicerad: 17 oktober 2017

FacebookXWhatsApp

Andreas Engqvist personifierar Djurgårdens kanonstart på säsongen. Han finns med i toppen på många av SHL:s statistiska ligor – ändå vill Engqvist bidra med mer. – Han är ganska komplett, säger kedjekamraten Patrik Lundh.

Djurgården är ett av topplagen i SHL i början av säsongen. Hemvändande Andreas Engqvist, 29, har haft ett finger med i mycket av det som har varit positivt för stockholmarna.

Engqvist har sedan han lämnade Djurgården efter den förlorade SM-finalen mot HV71 för mer än sju år sedan spelat 15 NHL-matcher för Montreal, 131 AHL-matcher för Hamilton och 210 KHL-matcher för Atlant, CSKA Moskva och Salavat Julajev. Det märks att han är erfaren i de beslut han fattar och det ansvar han tar på isen.

– Han är bra i många olika delar. Vi har spelat tillsammans när vi var yngre och det är klart man har haft koll på honom också, men vi märkte redan på försäsongen, när vi började träna tillsammans att han är bra. Det är riktigt kul att spela med honom, säger kedjekamraten Patrik "Peppe" Lundh, 29.

Engqvist är center och tillsammans med René Bourque och Lundh bildar han en av SHL:s mest fruktade förstakedjor, som har gjort 29 poäng på nio matcher.

Och om man tittar på Andreas Engqvists siffror är det lätt att bli smått imponerad av det "Peppe" Lundh belyser. Engqvist är bra i många olika delar.

*Tvåa i effektivitet. Engqvist har gjort fem mål på 18 skott (27,78 procent).

– Man försöker alltid skjuta så mycket man kan i matcher för det ger dig själv större chans till att göra mål. Det är i snitt två per match. Lite mer kan man skjuta, tror jag, säger Engqvist.

Normalt sätt sjunker effektiviteten under säsongen, därför blir det ännu viktigare att få i väg puckar mot mål.

*Tvåa i plus/minusligan. Engqvist har varit inne på 14 mål framåt och bara tre bakåt.

– Vissa ställer sig lite frågande till den där statistiken, jag vet inte vad jag ska säga. Vår femma har gjort mycket mål i fem mot fem, säger Engqvist och skruvar på sig.

*Delad fyra i skytteligan. Engqvist har som sagt gjort fem mål, varav det matchvinnande på övertid mot Malmö.

– Absolut, det är jag nöjd med. Och vi har fått ihop bra spel i kedjan. Två riktigt bra hockeyspelare att spela med. Det är de som har hjälpt mig med det, säger Engqvist ödmjukt.

*Tia i poängligan. Engqvist har gjort fyra assist också. Samtidigt har kedjekamraterna Bourque gjort sex mål och fyra assist medan Lundh har två mål och åtta assist.

– Det är kul med egen statistisk, men vi som lag har bra statistik och spelat bra och fått med oss bra med poäng också. Det är viktigt, säger Engqvist.

Nej, det är inte lönt att försöka få Andreas Engqvist att berätta hur bra han har varit så här långt. Det är med Djurgården han ska bli bäst. Och då är det förstås klokt av Djurgårdstränaren Robert Ohlsson att låta Engqvist spela så mycket som möjligt.

*Tvåa i istid för forwards. Engqvist spelar 20.16 per match i snitt. Bara Luleås Patrick Cehlin har spelat mer av SHL:s forwards.

– Det är något man gillar. Man vill alltid vara så mycket sm möjligt på isen. När man kom upp i elitserien (SHL) fick man ta kliv varje år. När man kom upp så ung fick man kanske spela sparsamt de första åren och sedan mer och mer. Jag försöker inte tänka så mycket på det.

Då tänker vi i stället mer på kedjan. Den är ju grym. Så här låter det om man frågar "Peppe" Lundh om den:

– Det är klart, vi har fått bra utdelning på de första matcherna, men jag tycker ändå att vi har spelat bra i spelet. Det har varit långa stunder där vi har tryckt ner dem och haft bra byten. Jag tycker vi kompletterar varandra bra, med min fart, jag försöker köra och jobba fram mycket puckar. René har ett grymt skott och är tung när han kommer in på kassen. "Ante" (Engqvist) är känd som tidigare som allround med bra skott och riktigt bra passningsläggare.

Och så här låter det inför Djurgårdens match borta mot Linköping när Andreas Engqvist snackar:

– Vi har haft bra effektivitet. René är en grym målskytt och ”Peppe” är grym och allround. Vi har som sagt fått in en del puckar men spelmässigt känner vi nog att det finns någon nivå till som vi vill upp som kedja. Vi vet att vi måste jobba vidare för att hitta ännu mer kemi.

För säkerhets skull finns inga frågor om tekningsligan med i denna intervju med och om Andreas Engqvist. Han ligger elva i tekningsligan med nästan 57 procent vunna tekningar. Förmodligen vill han förbättra den siffran också.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)