HockeyNews
PLUS

Nygrens heta nystart

(500) Magnus Nygren
Stefan Persson/Bildbyrån

Publicerad: 11 oktober 2017

FacebookXWhatsApp

Magnus Nygren blev petad inför VM i våras efter ett rasistiskt utspel under avslutningskvällen med Färjestad i Karlstad. För det misstaget ångrar han sig fortfarande djupt. Nu är Nygren nybliven pappa och i Davos har hockeykarriären tagit ny fart framåt. Starten kunde inte ha gått så mycket bättre.

Det är i den schweiziska skid- och hockeyorten Davos som Färjestads förre lagkapten Magnus Nygren har tagit en ny chans att spela ishockey på hög nivå utomlands. Den 27-årige värmlänningen har mer eller mindre bytt plats med Dick Axelsson, som spelade för Davos förra säsongen, men som nu spelar i Nygrens tidigare klubb FBK. Nygren har till och med övertagit Axelssons schweiziska mobilnummer.

VM- och Tre Kronor-meriterade Magnus Nygren fick för två månader sedan vara med om när dottern Vera såg dagens ljus hemma i Karlstad. Men redan morgonen efter förlossningen bar det av till Schweiz.

– Det var tuffare att åka när jag hade varit hemma med henne. De får så mycket hjälp på sjukhuset, men det blev akut kejsarsnitt så det blev lite segt att lämna, med tanke på att inte Lisa kunde bära någonting. Det fick gå och nu mår vi alla bra, säger Nygren från Davos där han och tjejerna nu bor.

Han har fått en kanonstart på hockeyn i Davos och på elva ligamatcher har han gjort elva poäng, varav fyra mål. Laget ligger fyra i tabellen, men kan inte nå slutspelet i Champions Hockey League inför onsdagens möte med Liberec.

– Det har funkat bra. Jag får stort förtroende och jag hoppas jag förtjänar det. Lite upp och ner fortfarande, vi letar fortfarande efter vår identitet. Vi har väldigt höga toppar men lite för djupa dalar. Det är absolut på rätt väg och vi blir stabilare för varje match som går, säger Nygren ödmjukt.

Nyligen räddade han sitt lag på mållinjen bokstavligt talat när han gjorde en snygg målvaktsräddning och klippet har spridit sig på sociala medier. Men det är varken den paraden eller poängskörden han vill lyfta fram som mest positivt så här långt i Davos.

– Jag är mest stolt över att jag på ett eller annat sätt har kommit in i en helt ny miljö, en helt ny liga och helt nya sportsliga förutsättningar spelmässigt. Att man har klarat att anpassa sig så pass fort. Jag har ändå varit van vid Färjestads typ av spel naturligtvis. Den tiden jag hade i Kanada, det är klart jag lärde mig mycket, men det är inget som sitter kvar i ryggraden av hur vi spelade där, säger Nygren och syftar på tiden i Montreals farmarlag Hamilton.

– Sedan är jag faktiskt väldigt stolt över min plus/minusstatistik. Där tror jag inte det är många som slår mig på fingrarna faktiskt, haha.

Är den rättvisande?

– Jag tycker att på något sätt visar det lite mer hur man beter sig där ute än vad poängen gör. Poäng, visst, man ska vara där och göra rätt för sig och vissa poäng är lättare och vissa poäng är svårare än andra, men plus/minus visar att är du på isen vid baklängesmål, då är det minus och går du framåt så är det plus. Jag vet inte om jag har plus tio eller elva, men vi har trots allt inte vunnit alla matcher med 11-0… Den är jag nöjd med och det hoppas jag kvarstår. Det är något jag har fokuserat på och jag hade bra plus/minus förra året också i Färjestad. Statistik får man ta för vad det är. Men det är klart att jag är stolt över att ha gjort ett poäng per match så här långt.

Med sina plus elva toppar Magnus Nygren plus/minusligan i NLA. Det var samma siffror som han hade under förra säsongen i Färjestad i SHL.

Du nämnde Kanada. Kände du oro att det inte skulle funka för dig i Schweiz med tanke på att det gick tungt i Hamilton?

– Ska jag vara helt ärligt så är det ju första gången sedan det misslyckandet som jag drar i väg, men äh jag vet inte om jag har funderat så mycket. Jag sa ganska tidigt att om det här erbjudandet dyker upp så kommer jag att ta chansen. Nu blev det så och det känns som jag har förberett ända sedan jag lade förra säsongen bakom mig. Det kändes rätt i tiden att flytta på sig, både familjemässigt och hockeymässigt.

För Nygren innebär det något speciellt att ha lagt förra säsongen bakom sig. När Färjestad var ute på lagmiddag efter uttåget mot HV71 i SM-kvartsfinalen hamnade han i ett bråk som ledde till att han fällde en rasistisk kommentar.

– Förra säsongen har satt djupa avtryck på alla möjliga sätt. Dels för att jag brinner för Färjestad BK och hade velat göra en bättre sportslig säsong. Dels för att det som avslutade förra säsongen aldrig skulle ha hänt givetvis.

Nygren berättar:

– Det är en lärdom för livet som jag önskar jag hade kunnat undvika, men det går inte att spola tillbaka bandet. Det som har skett har skett. Vad ska jag säga? Det satte jättejättedjupa spår i mig. Det är ingenting som jag på något sätt står för. Samtidigt som jag har fått oerhört fin uppbackning från dem som verkligen känner mig. Sedan förstod jag direkt att de som inte tycker bra om en på grund av var man spelar och vad man gör på isen, de tycker inte bättre om mig efter det som händer där. Men å andra sidan, det som jag bryr mig om är hur man beter sig i fortsättningen, att man bevisar att det är en extremt korkad engångsgrej och att det aldrig mer kommer att hända. Misstag gör vi alla, sedan är det klart att det finns olika grader på dem.

Hur är din relation till Färjestad efter det som hände?

– Min relation till Färjestad är vad den alltid har varit och det kommer den alltid att vara, det har jag sagt ända sedan jag var 18-19 år och kom upp i A-laget. Färjestad är laget i mitt hjärta. Det är inte bara laget och föreningen utan det är även alla partners som man har bildat en oerhört stor kontakt med genom alla år och fansen och folket i staden. Det är fortfarande mitt lag, inget snack om det, sedan kan jag inte svara på hur Färjestads relation till mig är. Det får någon där svara på.

Magnus Nygrens anseende har skadats och Tre Kronor-ledningen med huvudcoachen Rikard Grönborg i spetsen ställde undan honom från VM i våras på grund av det som hände. Under hösten har förbundskaptenen börjat scouta spelare inför OS i Sydkorea och han har träffat Nygren i Schweiz.

– Grönborg har varit här, och (assisterande förbundskaptenen Peter) Popovic, jag har snackat med dem båda. Vi har inte pratat om det som hände förra året. Jag tycker de sa nog inför VM och det är väl ungefär så det är. Jag har full respekt för de beslut de tar. Det är inga hard feelings där som det verkar, säger Nygren och blickar framåt.

– Jag kommer alltid att ställa upp i landslaget så länge jag är aktuell och så länge de vill ha mig där. Det är också något jag har sagt sedan jag spelade min första landskamp. Jag har alltid varit otroligt stolt över att få representera mitt land. Skulle jag få chansen igen skulle jag vara otroligt glad att vara tillbaka.

Att få spela OS med Tre Kronor är en liten dröm för Magnus Nygren.

– Plötsligt är det väldigt många som har chansen. Det känns lite overkligt på något sätt. För mig har alltid OS varit något då man ska kolla på de bästa. Det är lite synd att det inte är så, å andra sidan ger det chansen till en annan som inte är bland de bästa. Det är inget att hymla om. Men i OS tycker jag NHL-spelare ska visa upp sig och representera vårt land. Nu är det nya förutsättningar. Så är det.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)