HockeyNews
PLUS

Luleås kamp för att få in en toppduo: "Gäller att komma överens"

(24013) Teemu Hartikainen Markus Granlund
Bildbyrån

Publicerad: 16 juni 2022

FacebookXWhatsApp
SM-finalisterna Luleå vill ha in två offensiva toppnamn i lagbygget.
Klubben har siktat in sig på riktiga spetsar, men då blir det också en del nej tack på vägen.
– Vi är med och hör oss för lite här och där, säger Luleås vice general manager Ulf Engman till HockeyNews.se.

Luleå har efter en glimrande säsong som ledde hela vägen fram till en gungande SM-final mot Färjestad tagit en del stryk under silly season. Både Linus Omark (Genève-Servette) och Pontus Andreasson (Detroit) har lämnat Norrbottensklubben. Men Luleå har säkrat de bakre delarna i laget till att börja med.

– Det ser väl ändå bra ut. Målvaktssidan är klar och backsidan är det ett namn kvar, men vi hoppas, som vi har sagt, på (Jesper) Sellgren där. Vi kommer att börja med sju backar. Skulle vi lyckas få in honom kommer vi att starta så, säger Ulf Engman, Luleås vice general manager.

– Sedan har vi två forwards som vi letar efter. Helst två stycken till en förstakedja. Och definitivt en av dem ska vara där. Vi letar en toppspelare i alla fall.

LÄS MERSvenska KHL-stjärnan har börjat följa Luleå på sociala medier: "Såg det"

Det har ryktats om olika toppspelare och bland de större namnen finns den finländske OS- och VM-guldvinnaren Teemu Hartikainen. Den 32-årige forwarden har spelat för Linus Omarks förra KHL-klubb Salavat Julajev ända sedan 2013 och är klubbens främste mål- och poänggörare i KHL genom tiderna med sina 355 poäng (157 mål, 198 assist) på 472 matcher.

Men det låter som att Hartikainen är avskriven för Luleås del.

– Han är inte direkt aktuell. Men vi siktar ganska högt. Sedan är det inte lätt naturligtvis. De ska vilja flytta hit och så, säger Ulf Engman till HockeyNews.se.

Ekonomiskt ska Luleå kunna vara med och konkurrera om spelarna som står i valet mellan Schweiz och SHL.

– På utländska spelare blir det inte jättestor skillnad mot Schweiz. Det svårare på svenska spelare eftersom det blir skattefördelar när man är utomlands. Men i Schweiz betalar de lite mer och det är attraktivt nu. Många väntar, men platserna tar slut där också efter ett tag.

En annan toppspelare som Luleå har kollat upp är OS-guldvinnaren Markus Granlund, 29. Den NHL-meriterade forwarden har spelat med Hartikainen i Salavat Julajev och snittat en poäng per match (91) under två säsonger i KHL, men flyttar nu vidare.

– Det är klart vi hör oss för, det är en jätteduktig spelare, men det är ändå ett långskott, det får man säga, säger Ulf Engman, som inte heller tror på Granlund till Luleå.

– Vi håller koll på toppspelarna och hör oss för och man får ta att man kanske får ett nej här och där också så får vi se vad det blir i slutändan. Vi vill gärna ha in en riktig toppspelare. Vi är med och hör oss för lite här och där.

Luleå hoppas ha gjort klart med en toppduo på forwardssidan senast den 1 augusti då laget återsamlas efter lite ledighet.

– Det gäller att hitta rätt och komma överens med spelarna så vi sätter inte en deadline på så sätt. Det får ta den tid det tar. Vi jobbar på och tittar på spelare och hör oss för så får vi se var det landar, säger Ulf Engman.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)