HockeyNews
PLUS

Tre Kronors Dallas-center om masskjutningen i Texas: "Det är hemskt"

(23818) Jacob Peterson/Tre Kronor
Maxim Thoré/Bildbyrån

Publicerad: 25 maj 2022

TAMMERFORS. Under pågående VM i Finland har barndomsvännerna Jacob Peterson och Rasmus Dahlin fått höra om dödliga masskjutningar i USA i närhet av sin vardagsmiljö i Dallas och Buffalo.
– Det var inte kul att höra när man vet att man var där för nån vecka sedan. Det är hemskt, säger Peterson om skolskjutningen i Uvalde, Texas.

Tre Kronor laddar för en VM-kvartsfinal mot Kanada som kan bli en riktig hockeyklassiker.

Men timmarna efter Sveriges 1–0-seger mot Lettland i den avslutande gruppspelsmatchen på tisdagen fick Dallas-centern Jacob Peterson ett samtal hemifrån Sverige. Det var hans mamma som ringde och berättade om den fruktansvärda massakern i Uvalde, Texas, inte långt ifrån där Jacob Peterson håller till när han är med NHL-laget Dallas Stars.

– Jag fick höra det igår. Jag pratade med mamma som sa det faktiskt. Jag har inte läst så mycket om det egentligen. Det var inte kul att höra när man vet att man var där för nån vecka sedan. Det är hemskt, säger Peterson.

Skolskjutningen i Uvalde kommer att att starta debatten på nytt om vapenlagarna i USA.

– Det är helt sjukt att det fortfarande händer i världen, och att det händer så mycket just nu. Det var i Buffalo häromveckan där Rasmus (Dahlin) är, säger Jacob Peterson och tänker på den masskjutning som ägde rum i närheten av där hans nära barndomsvän Rasmus Dahlin till vardags spelar NHL-hockey.

LÄS MEREkman-Larsson tillbaka, men skadan mörkas: "Vet inte hur Kanada tänker"

Jacob Peterson har som tur är för egen del inte kommit i närheten av någon skjutning.

– Jag har klarat mig undan det. Peppar peppar ta i trä. Men det är hemskt. Det är sånt man inte vill höra. Det är absolut inte roligt.

Är din mamma orolig med tanke på det som har hänt?

– Hon säger inte det, men det tror jag att hon är så klart. När hon vet att jag är nära där det händer. Samtidigt kan det hända överallt i den här världen, vilket är helt sjukt. Tänker man bort sporten är det där en större sak, som är hemskt, säger Peterson.

Tre Kronor-centern kommer att få en betydande roll som center mot Kanada. Framför allt mot toppspelare som Pierre-Luc Dubois, Winnipeg, och Matt Barzal, New York Islanders som är två tekande centrar där Barzal är blixtsnabb på isen.

LÄS MERDahlin är Tre Kronors poängkung: "Inte nu det gäller, brukar jag säga"

– Man har mött de flesta av dem där borta så man har lite bättre koll på dem än på andra lag faktiskt. Det är lite fördel på det sättet, man känner sig bekväm när man tekar mot dem, säger Peterson.

Att det är stormakten Kanada i VM-kvartsfinal bekymrar honom inte mycket.

– Ska man vinna ska man slå alla lag och vi kan lika gärna börja med Kanada. Så fort vi fick reda på det är det bara att förbereda sig på att möta Kanada, helt enkelt.

Dubois har gjort sex mål i VM, vilket han toppar skytteligan med tillsammans med Tre Kronors Rasmus Asplund. Dubois är i topp i tekningsligan (68,24 procent). Men Jacob Peterson är bäst i Tre Kronor och sexa totalt (59,26).

– Det har gått rätt bra och jag har försökt fokusera på teken. Det är en viktig del i spelet som verkligen måste sitta för att gå långt. Det har känts bra och jag har jobbat mycket på det.

Behöver man ha extra koll på spelare som Dubois och Barzal?

– Man hinner inte tänka så mycket på isen. Man går på instinkt och försöker spela sitt eget spel. Men det är klart att man kanske måste vara mer alert när man möter bra spelare och ändå vara medveten om att de är på isen och vet att de kan göra bra saker så att man är med på det.

Jacob Peterson medger att en VM-kvartsfinal mot Kanada är inspirerande.

– Det är en stor match. Det är kvartsfinal och det blir väldigt kul att spela en sån match. Det är det man vill spela för, när det verkligen gäller, man är väldigt taggad redan nu så det ska bli väldigt kul. Att möta Kanada blir en väldigt rolig match.

Vem är favorit?

– Det vet jag inte. Vi vill vinna matchen. Favorit före har jag inte koll på. Vi går in dit för att vinna matchen och vi tror verkligen att vi kan göra det och vi tror på varandra.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS