HockeyNews
PLUS

Kellmans och Fribergs kamp mot den finländske VM-jätten

(23726) Marko Anttila/Finland/Tre Kronor
Maxim Thoré/Bildbyrån

Publicerad: 19 maj 2022

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. När Marko Anttila, 108 kilo och 203 centimeter, gav sig på Tre Kronors Joel Kellman, 85 kilo och 179 centimeter, kom Max Friberg, en fysisk kopia av Kellman, till snabb undsättning.
– Jag vet inte, han tyckte väl att han kunde ge sig på honom och då får man vara där och visa att det finns fler du kan bråka med, säger Friberg till HockeyNews.se.

Tre Kronors lagsammanhållning och envishet ledde till en vändning och vinst mot Finland i Finland.

– Det var en tuff och jämn match, tycker jag. Det är ett bra lag vi möter. De är giftiga och det märktes när vi slarvade lite grann och gav pucken på onödiga ställen och inte riktigt hade med oss tredjeman hem. Det utnyttjade de direkt. Men skönt att vi kunde vända tillbaka i tredje och fullt rättvist att det går till övertid och väl där är det svårt att avgöra vilka som förtjänar två poäng, men vi är glada att det var vi, säger Frölunda-forwarden Max Friberg till HockeyNews.se.


LÄS MERPeterson och Grundström segrare i VM-debuten – fler NHL-spelare på väg


Växjö-centern Joel Kellman var den som elegant styrde in 2–2-målet i den tredje perioden efter fint förarbete av NHL-backarna Oliver Ekman-Larsson och Erik Gustafsson.

– Det blev kanske lite fel i deras hemgång vilket gör att de tappar mig framför (mål), säger Kellman som blev helt ren framför Harri Säteri i Finlands målbur.

Vad säger du om att vinna en sådan här match?

– Starkt, tycker jag. Att komma tillbaka efter andra perioden och fortsätta köra i tredje och bara gå för vinst. Det är väldigt starkt och bra för gruppen.

Finlands guldhjälte från VM 2019, Marko Anttila, var inte lika road av Tre Kronors 2–2-mål och uppryckning i den tredje perioden. Han hamnade i gruff med Joel Kellman och båda blev utvisade två minuter för roughing. Men ett tag såg det ut som att Anttila skulle mosa Kellman. Då ryckte kedjekamraten Max Friberg in.

– Han (Anttila) flög på mig och Max och greppade tag i båda två. Det var bara att försöka göra allt man kan för att hålla sig kvar på isen… säger Kellman.

Friberg och Kellman försökte freda sig mot Anttila.

– Han (Max) var snabb att hjälpa mig så det var skönt. Han (Anttila) är dubbelt så stor så det är väl okej.

För Max Friberg, som precis som Kellman är 179 centimeter jämfört med Antillas 203 centimeter, var det en självklarhet att stå upp för Kellman.

– Han gav sig på Kellman, en av våra minsta, och jag är inte jättestor heller. Jag vet inte, han tyckte väl att han kunde ge sig på honom och då får man vara där och visa att det finns fler du kan bråka med, säger Friberg.


LÄS MEREk: Finlands förbannelse lever vidare – Tre Kronor är oslagbart!


Joel Kellman har gjort två mål och tre assist på fyra VM-matcher utöver ett stabilt spel.

– Det blir en självförtroendehöjare när man känner att man håller. Samtidigt gäller det bara att fortsätta göra det hårda jobbet för det går inte att tulla på nånting för då går det snabbt åt andra hållet.

Vad tycker du om kvaliteten på VM?

– Jag tycker att det är bra kvalitet. Österrike som vi slog i första matchen slog Tjeckien och har gjort en fantastiskt bra turnering så här långt. Det är många bra lag där man inte kan slappna av i nån match egentligen för då blir det tufft. Det är tre matcher kvar och det gäller att vi tar vara på den här sitsen vi har satt oss i, säger Kellman.

Vinsten för Tre Kronor innebär att Finland fortfarande aldrig har vunnit en VM-match mot Sverige i Finland. Åtta försök har gett fyra svenska segrar och fyra oavgjorda.

– Är det så? Jag gillar såna där grejer, att historiesakerna inte dör. Det var skönt att det får fortsätta ett tag till, säger Max Friberg om den svenska sviten i Finland.


Fakta/Officiella landskamper mellan Finland och Tre Kronor i Finland (Sveriges siffra först)

2022 Tammerfors, VM, 3–2 (ser)

2004 Helsingfors, World Cup 4–4

2003 Helsingfors, VM-kvartsfinal 6–5

1997 Helsingfors, VM, 5–2

1991 Helsingfors, VM, 4–4

1982 Helsingfors, VM, 3–3

1974 Helsingfors, VM, 6–2

1974 Helsingfors, VM, 3–3

1965 Tammerfors, VM, 2–2

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)