HockeyNews
PLUS

Viksten om succéstarten och nya rollen: ”De har trott på mig”

(15631) Daniel Viksten
Bildbyrån

Publicerad: 1 oktober 2020

Gång på gång har skador öppnat för 31-årige Daniel Viksten. Nu har forwarden tagit chansen.
På de inledande tre matcherna har han stått för fyra mål. 

– Jag tänker inte lika mycket nu när jag är inne i zonen och puckarna sitter, säger han till HockeyNews.se. 

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey


Den 31-årige forwarden Daniel Viksten har sedan han lämnade Örebro haft en något mer tillbakadragen roll i Färjestad, fram tills mitten av förra säsongen. Då fick han chansen i powerplay när Michael Lindquist åkte på en skada och till slut blev det 30 poäng på 51 matcher. 


Resan han inledde ifjol har han fortsatt på i år och efter de inledande tre SHL-matcherna står han noterad för fyra mål. 


– Jag började förra säsongen med en defensivare roll, men kände ändå att jag kunde skapa grejer på egen hand. Sen gick (Micael) Lindquist sönder där i mitten på säsongen och det gjorde att jag fick spela lite mer. Därifrån fick jag självförtroende med målskyttet och sedan har det fortsatt på samma visa nu i år. Jag känner mig lite mer självsäker. 


– Jag tänker inte lika mycket nu när jag är inne i zonen och puckarna sitter. Det gäller bara att skjuta och tro på att den ska gå in. 


Har du behövt jobba något mentalt för att få det att lossna?


– Nej, det har jag väl egentligen inte. Det är väl som för alla andra, är självförtroendet där sitter pucken och är det inte där går den utanför. I bland går det stolpe in och ibland stolpe ut. Nu har det varit stolpe in. 


Daniel Viksten är mer självsäker nu. Foto: Bildbyrån

Under åren i Örebro var han precis det han är nu, en offensiv toppspelare. Rekordnoteringen från SHL-säsongen 2015/2016 på 37 poäng kan slås om han fortsätter på samma spår. 


– SHL är ju ganska defensiv som liga och det är svårt att göra poäng i varje match. Det kanske blir tufft att komma upp i de siffrorna, men absolut, får man lite stäm i powerplay och så där så kan kan kanske komma upp där någonstans. 


Vad säger du om skillnaden på din roll i Örebro och Färjestad?


– Det har varit rätt givande ändå. Jag har fått ta kliv defensivt och i jobbet över hela isen. Det har utvecklat mig som spelare att ha haft båda rollerna.


Hur har dialogen varit med tränarna i Färjestad under de här åren, när du kanske fått nöjda dig med att befinna dig i en tredjekedja?


– Jag tycker att vi har haft en ganska bra dialog hela tiden. De har trott på mig och tycker att jag gjort ett bra jobb hela tiden. När jag inte gjort poäng har jag kunnat bidra med något annat till laget. Det har de varit nöjda med. 


Foto: Bildbyrån

Färjestads förlust mot Luleå i premiäromgången följdes upp av en seger mot Växjö, innan man i lördags åkte på en ny tung förlust mot Brynäs. Daniel Viksten är inte nöjd med seriestarten. 


– Vi har varit alldeles för mycket upp och ner. Vissa delar av matcherna har vi gjort bra, medan det i stora stunder ser mindre bra ut. Vi är inte riktigt nöjda med säsongsinledningen. Det är väl tredje året i rad där vi fått en dålig start på säsongen.


Vad beror det på?


– Jag vet inte riktigt. Det är en process där vi ska sätta ett spelsystem och grejer som ska klaffa. Det gör väl inte riktigt det i början av säsongen. Det vore konstigt om allt skulle sitta på en gång. Det är mycket vi behöver jobba på. 


Samtidigt som laget inlett knackigt har man fått två tredjedelar av sin förstakedja skadad. Både Gustav Rydahl och Joakim Nygård väntas bli borta mellan tre till sex veckor. 


– Det är två toppspelare, så det är klart att det är tunga tapp för oss. Gurra (Rydahl) med sin spelstil och drivet han har är ju ett jättestort tapp för oss. Även ”Jocke” (Nygård) som är oerhört bra offensivt. Samtidigt öppnar det ju upp för andra att kliva fram och det gäller att vi tar chansen. 


Under de tre inledande matcherna har 31-årige Viksten kamperat tillsammans med ynglingarna Carl Jakobsson och Jacob Peterson, men skadorna har tvingat Färjestad att röra om i formationerna. 


I kväll spelar han tillsammans med Victor Ejdsell och Jacob Peterson när laget ställs mot Oskarshamn. Daniel Viksten är inställd på en tuff match. 


– Ända sedan jag spelade i allsvenskan och mötte Oskarshamn så har det varit tufft och ta poäng nere i den arenan. Så det gäller att vi går in och gör en hundraprocentig insats, säger han.  

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS