HockeyNews
PLUS

Gath om lärdomarna – och lagbygget: "Vi behöver få in lite mer rutin"

(9907) Mikael Gath
Bildbyrån

Publicerad: 9 juni 2020

FacebookXWhatsApp

Första säsongen som nykomling är avklarad. Nu förbereder sig Kristianstad för år två i HockeyAllsvenskan. 
Huvudtränaren Mikael Gath berättar om lärdomarna, lagbygget och vad man är på jakt efter. 
– Vi kommer att försöka hitta backar som har något år på nacken i allsvenskan, säger han till HockeyNews.se. 

HockeyAllsvenskan presenteras av: 
UNIBET - ligans huvudpartner 


Kristianstad inledde starkt under första säsongen i HockeyAllsvenskan, men dippade mot slutet och hamnade till slut på en kvalplats. Tack vare coronapandemin ställdes säsongen in och KIK slapp att kvala. 


Nu jobbar Mikael Gath och den sportsliga ledningen med att förbereda sig inför år två i ligan. Och man har lärt sig en hel del från år ett. 


– Vi försökte spela en väldigt offensiv hockey, där vi försökte ha mycket puck och vara det spelförande laget oavsett vem vi mötte och var vi spelade. Det kanske inte alltid var så poängivande, men däremot tror jag att vi fått en ganska bra utveckling på spelarna som vi kan ha nytta av nästa säsong. Vi kom till matcher, framförallt på hemmaplan, men också bortaplan där vi fick ha initiativet i matcherna, vilket var lite överraskande. 


– Samtidigt blev vi straffade några gånger, men jag tror vi lärt oss mycket av det. Spelarmaterialet var lite orutinerat i HockeyAllsvenskan och dem två bitarna var nog övertygande i att vi hamnade så långt ner som vi gjorde, säger han


Var det skönt att slippa det där ångestfyllda kvalet?


– Nej, det tyckte jag faktiskt inte innan heller. Det är lätt att stå och raljera över det nu, men jag tycker att vi hade tränat så pass bra och inriktas oss så pass mycket på att vi skulle vara bäst i slutet av säsongen att jag inte var orolig. Vi hade två bra målvakter i (Christian) Engstrand och Antti Lehtonen, kanske de två bästa i den kvalserien. Nästan sex kedjor och gott om backar. Nej, jag ser inte hur vi skulle kunna åka ut. Vi hade gott om självförtroende inför det. Sen är vi givetvis glada över att vi är kvar i allsvenskan. 

Succébacken Amil Krupic. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån


Flera nyckelspelare har försvunnit, däribland Amil Krupic (AIK) och Anton Heikkinen (Södertälje). In har nytt och ungt fräscht blod kommit. 


– Vi vill spela en hockey där vi har mycket puck, det kommer vi göra även i år. Därför har vi försökt hitta spelartyper som är lite mer bekväma med det spelet. På grund av att vi inte har den största ekonomin har vi helt enkelt få satsa på att hitta den kompetensen på spelare som ännu inte blommat ut på seniornivå. 


Är det någon du är extra spänd på att få se?


– Jag tycker de är jättespännande på sitt sätt allihop. (Lucas) Edmonds har en förmåga att hitta målet och ytor där han kan använda sitt aviga skott. Det ska vi försöka utnyttja även på seniornivå. Adam (Falk) lever på sitt spelsinne och gillar att fördela pucken. Kanske inte den störste, men känslan är att han är tillräckligt smart för att reda ut det. 


– Sen hoppas jag att Wahlgren-bröderna kan komma in och spela med energi i varje match på seniornivå. De ska vara obekväma o möta, samtidigt som de kan vara lite finurliga. De har olika attribut allihop, men det är spännande spelare som har spetsegenskaper som vi gärna vill få ut. 


Flera av dem är nya på den här nivån. Hur ser du på att de saknar rutin?


– Vi är medvetna om att vi måste ha tålamod. Vi vet att det är tufft att gå från juniorhockeyn rätt in i seniorhockeyn. Det gäller att ha tålamod både från vår sida och deras sida. Men vi tycker att vi har sett grejer som kan tillföra oss något. 


– Det var likadant med (Anton) Heikkinen förra året, han gjorde en jättebra säsong. Men man får inte glömma bort att vi hade honom på läktaren i några matchen mitt under säsongen, där vi tyckte att han föll ur sitt spel. Det är fullt naturligt som juniorspelare, säger han. 

Alexander "Acke" Ringström är tillbaka. Foto: Anders Bjurö/Bildbyrån


På backsidan har hittills bara Acke Ringström värvats in. Nu jobbar den sportsliga ledningen hårt för att få in spets – och klubben har en tydlig profil för vad som ska in. 


– Vi behöver få in lite mer rutin där. Helst av allt skulle man vilja ha spelare som slagit igenom på den här nivån. Men vi kommer att försöka hitta backar som har något år på nacken i allsvenskan. Vi har redan fått in Acke (Ringström) som har lite rutin från Västerås och Danmark nu senast. Vi ser gärna att vi får in en, två eller till och med tre rightbackar. Det saknade vi ifjol, innan vi plockade in det i slutet av säsongen. Sen vet jag att alla suktar efter rightbackar som kan spela powerplay, men kan vi hitta någon som kan passa in och är rightfattad så vore det bra. 


På målvaktssidan har Calle Clang anslutit på lån från Rögle. Kristianstadbladet har tidigare också rapporterat att man har gjort klart med Björklövens Mattias Pettersson, uppgifter som även HockeyNews.se fått ta del av. Men Mikael Gath vill inte bekräfta att så är fallet. 


– Vi har bara Calle (Clang) klar än sålänge. Han är en extrem målvaktstalang och har gjort det riktigt bra i Rögles J20. Han är en av de bästa i sin ålderskategori. Jag har bara fått goda vitsord. Han är enorm vinnarskalle. Den målvakten vi kommer plocka in är någon som har varit med innan, och han kommer nog bli jagad av Calle från dag ett. Det är de indikationerna jag fått från Clangs tränare. Det finns något i ögonen som brinner på honom och det är något jag verkligen gillar. 


Har ni spelare som är klara, som ännu inte presenterats?


– Nej, det vill jag inte påstå. Men vi har spelare som vi är ganska nära med och som jag tror att vi kommer att landa. Vi har varit effektiva i vårt arbete och har inte behövt famla på hyllor varken under eller över oss, som vi gjorde ifjol. Vi har gått på dem vi velat ha. 

 

Samtidigt fortgår också processen med att försöka få in nya tränarkollegor till Mikael Gath. Expressen har tidigare rapporterat att man gjort klart med hans tidigare tränarkollega från Rögletiden och tillika förre Leksandstränaren Gunnar Persson. 


Mikael Gath menar dock att det fortfarande är en pågående process. 


– Det är något vi håller på att jobba med. Vi ska även ha in en målvaktstränare. Vi är en såpass liten organisation och det måste vara någon jag känner att jag är bekväm med. Jag vill ha in kompetens och något som inte är helt nytt för mig. Jag försöker hitta någon jag känner och kan lita på, precis som jag hade med Andreas (Lilja). 


KIK:s silly season:


IN: Adam Falk (Djurgården J20), Acke Ringström (Herlev), Lucas Edmonds (Växjö J20), Joel Wahlgren (Modo J20), Max Wahlgren (do), Calle Clang (lån, Rögle). 


UT: Joel Gistedt (klubb ej klar), Antti Lehtonen (do), Oliver Tornerefelt (do), Christian Engstrand (do), Amil Krupic (do), Fredrik Lindblom (slutar), Kristoffer Gunnarsson (Mora), Nikolai Skladnichenko (klubb ej klar), Anton Heikkinen (SSK), Morten Jensen (klubb ej klar), Riley Bourbannis (klubb ej klar), Dennis Finn Olsson (klubb ej klar), Tony Pappila (Hanhals), Axel Sundberg (klubb ej klar), Mikael Johansson (do), Andreas Lilja (Malmö).


Truppen just nu: Målvakter: Calle Clang. Backar: Viktor Wahldén, Acke Ringström, Mathias Röndbjerg. Forwards: Herman Hansson, Fredrik Hansson, Max Wahlgren, Joel Wahlgren, Lucas Edmonds, Adam Falk, Gustav Willman Borvik, Dennis Svensson, Malte Sjögren, Kalle Miketinac, Johan Lundgren.


SE OCKSÅ – ADAM FALK OM ÅREN I DJURGÅRDEN OCH FRAMTIDEN I KRISTIANSTAD


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)