HockeyNews
PLUS

Kellman om framtiden och SHL-intresset: ”Två intressanta alternativ”

(13985) Joel Kellman
Bildbyrån

Publicerad: 19 maj 2020

FacebookXWhatsApp

Han fick smaka på livet som NHL-proffs  men nu är framtiden i Nordamerika osäker för centerstjärnan Joel Kellman.

Istället kan det bli en återkomst till SHL, där både Rögle och HV71 visar intresse. 
– Det är jätteintressanta föreningar båda två, säger han till HockeyNews.se.

Debutsäsongen i Nordamerika är avklarad för den tidigare KHK-och Brynäscentern Joel Kellman. Totalt blev det 25 AHL-matcher innan han i december fick chansen i NHL och San Jose Sharks. 


– Det var en helt okej säsong. Jag fick runt 30 matcher i NHL till slut, så det var jättekul. Det var det som målet när jag åkte över, säger han. 


Hur var det att få uppleva den drömmen?


– Det var jättestort. Det är en dröm man haft sedan man var liten och något man jobbat för under hela karriären. Det var stort att få uppleva hemmamatcherna i SAP (Center) framförallt. 


Nu går kontraktet med NHL-klubben ut och lyckas parterna inte komma överens om en fortsättning blir han free agent i sommar. 


– Planen och målet är att åka tillbaka till San Jose, det är det vi jobbar efter. Sen är det osäkert med coronaviruset överallt, så det går inte så fort framåt i förhandlingarna, men agenten för diskussioner fram och tillbaka. Jag hoppas att det löser sig till slut, säger han. 


Har du något attraktivt erbjudande att ta ställning till redan nu?


– Nej, inte just nu. Men diskussioner förs och jag hoppas vi kommer fram till någonting snart. 


Är SHL plan b?


– Ja, just nu känns det väl så. Både Ryssland och Schweiz känns lite osäkert för tillfället, jag tror Schweiz är helt stängt. Sverige är mitt andra alternativ. 

Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån


I SHL har både HV71 och Rögle visat intresse.


– Det är jätteintressanta föreningar båda två. Det ligger bra geografiskt mot Karlskrona också, så det är två intressanta alternativ. 


Vad har du fått för bild av klubbarna när du pratat med dem?


– Båda två är väldigt proffsiga klubbar. Rögle har kommit upp de senaste åren och gjort en väldigt bra resa och etablerat sig i toppen. HV har alltid varit en stormakt i svensk hockey. Det är två lag som vill vinna och siktar på SM-guldet. 


Hur svårt är det att göra avvägningen att det eventuellt kan bli ett år i AHL med mindre pengar kontra en sejour i Sverige med lite mer pengar?


– Det är svårt. Samtidigt är pengar inte allt så sätt. Jag vill ta ett år till i Nordamerika och verkligen ge det chansen och etablera mig där. Men det är klart att det är en svår avvägning, det är osäkert i världen och man har familjen att tänka på med. Det är mycket man får väga in när man väl tar besluten. 


Joel Kellman i Tre Kronor-tröjan. Foto: Bildbyrån

Nu är Joel Kellman hemma i Karlskrona och laddar för en ny säsong. Utifrån följer han också turerna kring moderklubben KHK, som varit nära att gå i konkurs. 


Joel Kellman var själv med och bidrog med 10 000 kronor till initiativet #RäddaKHK för en tid sedan. 


– Det var två företagare i Karlskrona som startade det när det var rykten om att det skulle bli konkurs. Ett jättebra initiativ, de har fått med sig många företagare och privatpersoner. Jag tror att vi samlade in 1,6 miljoner till slut, vilket är helt fantastiskt. Just nu är det rekonstruktion, vilket gör att klubben lever vidare. Det var självklart för mig att hoppa på det. 


Hur känns det i ditt hjärta när moderklubben mår som den gör?


– Det är klart det är tufft, inte bara för själva A-laget utan också för alla ungdomar. Man vill att de ska ha samma chans som jag hade när jag var liten. Nu hoppas vi att det löser sig. 


***


Bra artikel? Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)